Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

"Τί απόγινε η Ηλένια μου;"

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ

 «Το σκίτσο της μικρής κοπέλας με το τραγικό ερώτημα κρεμόταν από τα κλαδιά της ελίτσας που φυτεύτηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αργότερα τοποθετήθηκε κι αλλού, κι αλλού, ανάμεσα στα λουλούδια. Με το ίδιο πάντα ερώτημα «Τι απέγινες». Ολότελα τυχαία χθες βρεθήκαμε δίπλα σε ένα αγόρι κι από εκεί ξεκινάει μια ακόμα τραγωδία όπως την αφηγείται το ίδιο:
«Ήμασταν μαζί με την Ηλένια μέσα στο Πολυτεχνείο. Μετά την εισβολή, βγήκαμε δίπλα δίπλα οπό την έξοδο της Στουρνάρη. Ένας οπλισμένος τη σημάδεψε εν ψυχρώ και οι σφαίρες τη βρήκαν στην πλάτη. Ακούμπησε πάνω μου βγάζοντας αίμα από το στόμα κι έπειτα έπεσε. Με συλλάβανε και στην Ασφάλεια μου πήραν το πουλόβερ μου που ήταν κόκκινο από το αίμα της. Δεν τους μίλησα καθόλου για την Ηλένια, για να την προφυλάξω, αν ζούσε... Όταν με άφησαν, το Φλεβάρη του '74, πήγα στο Χαλάνδρι όπου έμενε με την οικογένεια της. Μα οι γονείς της με τον μικρότερο αδερφό της είχαν εξαφανιστεί και στο σπίτι έμεναν άγνωστοι. Όσο κι αν ρώτησα δεν ήξεραν τίποτα. Ούτε κι από το σχολείο της. το Κολέγιο Αγ. Παρασκευής, έβγαλα άκρη. Ίσως οι γονείς της φοβήθηκαν για το δεύτερο παιδί τους κι εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά δεν τα κατέθεσα στον κ. Τσεβά. γιατί φοβόμουν.» Ο νεαρός σπουδαστής εγκατέλειψε αυτές τις μέρες τα μαθήματα του, τοποθέτησε, όπου νόμιζε καλύτερα στο χώρο του Πολυτεχνείου, ένα σκίτσο της φτιαγμένο πριν το γεγονότα, προσθέτοντας την αγωνία του: «Τι απόγινε». Το όνομα του νέου είναι Γιάννης Ηλιόπουλος της Ηλεκτρονικής Σχολής

Συγκλονιστική η ιστορία που έχει τα πάντα: Επανάσταση, έρωτα, κυνηγητό από την αστυνομία,  πυροβολισμούς, κρατητήρια, εξαφάνιση οικογενειών... και μια νεαρή, όμορφη κοπέλα να αγνοείται αφότου λαβώθηκε από αδέσποτες σφαίρες. Ένα σενάριο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι υποψήφιο για όσκαρ, απασχόλησε τον τύπο της εποχής αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας στις ημέρες που ακολούθησαν μετά το Πολυτεχνείο. Το τέλος της ιστορίας είναι γνωστό σε πολλούς κι ολίγον αναμενόμενο: ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 8 ΜΗΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο "ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ" ΤΗΣ ΗΛΕΝΙΑΣ, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, για διασπορά ψευδών ειδήσεων.



Λ. Μαυροθαλασσίτου