Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Προστάτεψε ό,τι αγαπάς

Κάθε χρόνο ο αριθμός των εκτρώσεων αυξάνεται δραματικά στην χώρα μας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ο συνολικός αριθμός των εκτρώσεων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στις 300.000 ετησίως ενώ από αυτές οι 40.000 πραγματοποιούνται από κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Ενώ ο δικαιωματισμός προσπαθεί να προωθήσει την έκτρωση σαν μία διαδικασία ενδυνάμωσης της γυναίκας, σαν “δικαίωμα”, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.

 Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, οι γυναίκες που τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα καθώς το 25% επισκέπτεται ψυχίατρο, ενώ σχεδόν οι μισές, το 44%, από όσες έχουν προχωρήσει σε άμβλωση εμφανίζουν νευρικές διαταραχές. Υπάρχουν όμως και φυσικοί κίνδυνοι καθώς μία στις 1.000 γυναίκες που κάνουν έκτρωση, παρουσιάζει επικίνδυνη αιμορραγία κατά την επέμβαση ή για τις πρώτες 24 ώρες.

Το θέμα της εμβρυοκτονίας είναι ένα ζήτημα που καίει την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Ήταν Ιούνιος του 1986 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου ψήφισε την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων. Έκτοτε εκατομμύρια αγέννητα μωρά οδηγήθηκαν στον θάνατο με κάθε “νομιμότητα”.

Παρά το γεγονός πως η έκτρωση μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές στην υγεία της εγκυμονούσας, πως δολοφονεί αθώα και αβοήθητα αγέννητα μωρά, αυτή εργαλειοποιείται συστηματικά. Στόχος, να αποτυπωθεί η βαρβαρότητα στις συνειδήσεις των γυναικών σαν “επιλογή” και “αυτο-φροντίδα”. Οι φωνές που ζητούν την σωστή ενημέρωση των γυναικών και την προστασία τόσο των ίδιων όσο και των αγέννητων παιδιών τους, δαιμονοποιούνται και καταδικάζονται με ταχείς ρυθμούς.

Ενώ ο φόβος των γυναικών που περιμένουν παιδί είναι κατανοητός, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έκτρωση είναι μια ιατρική διαδικασία που σε αφήνει άδεια, αποστραγγισμένη, φοβισμένη και τσακισμένη. Διαλύει την ψυχή σου και το κορμάκι του μωρού σου. Πολλές φορές οδηγούμαστε να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις επειδή πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Στην πραγματικότητα ό,τι φαντάζει ευκολότερο τη δεδομένη στιγμή δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο για την ζωή μας γενικά. Για αυτό είναι σημαντικό να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες που σκέφτονται να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη και κάθε είδους βοήθεια μέχρι να καταλάβουν το λάθος τους.

Γίνε η φωνή για αυτούς που δεν μπορούν να φωνάξουν! Μην επιτρέψεις να σε κάνουν συνένοχο στο έγκλημα, ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ!